КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД "ЛУКА-МЕЛЕШКІВСЬКИЙ ЛІЦЕЙ ЛУКА-МЕЛЕШКІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ"

"Наш ліцей - ліцей сучасних знань" / "Our school - the school of modern knowledge!"

Пам'ятка щодо Гепатиту А

 

 

📌📝ПАМ`ЯТКА ЩОДО ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЗАХОДІВ З ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЗАХВОРЮВАННЯ НА ВІРУСНИЙ ГЕПАТИТ – А

НАКАЗ

30.10.2023р

Про здійснення заходів щодо недопущення розповсюдження 

 захворювання на вірусний гепатит А

 

 Інформація на сторінці facebook КЗ"Лука-Мелешківський ліцей"

 

1532725448_Hepatitis__Enfermedad_que_padecen_millones_sin_saberlo1532725448418

 

З метою профілактики захворювання на гепатит А Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, нагадує, яких заходів слід вживати для попередження захворювання на гепатит А.

Хвороба Боткіна або вірусний гепатит А – інфекційне захворювання, що уражає печінку. Вірус проникає в організм через рот і потрапляє в кишківник.

Джерелом інфекції є захворіла людина в інкубаційному періоді (період від моменту зараження до початкових проявів захворювання), який може продовжуватися до 35 днів. Основний шлях розповсюдження вірусного гепатиту А, як і будь-якої кишкової інфекції – фекально-оральний, при безпосередньому контакті з хворим. 

У дітей, в більшості випадків, гепатит А перебігає у легкій або середньої важкості формі.

Легкий та безсимптомний перебіг захворювання найбільш небезпечний для оточуючих. Захворіла дитина продовжує спілкуватися у колективі, поширюючи вірус в навколишньому середовищі через предмети побуту, іграшки, дверні ручки туалетних кімнат, тощо. Безпосередній контакт з хворим поширює вірусний гепатит там, де не дотримуються гігієнічних навичок діти і дорослі, які професійно з ними контактують. Так відбувається у дошкільних та шкільних колективах, школах-інтернатах, сімейних осередках.

Вірус також може бути переданий через їжу, воду, мух. Небезпеку можуть мати продукти харчування, які після приготування не мають вторинної термічної обробки: салати, вінегрети, холодець, холодні закуски. Вода може забруднюватися вірусом гепатиту А після аварій водогінних мереж та стихійних лих (повені).

З метою профілактики захворювання на гепатит А необхідно дотримуватися найпростіших правил:

  • мити руки з милом не тільки після відвідування туалету, перед приготуванням їжі та перед її вживанням, а й після повернення додому з роботи, прогулянки, особливо – після перебування у міському транспорті, місцях загального користування;
  • для пиття вживати тільки кип’ячену або бутильовану воду;
  • для дітей виділити індивідуальний посуд;
  • перед вживанням овочів та фруктів ретельно промивати їх;
  • не купувати продукти харчування у несанкціонованих місцях торгівлі.

ПАМ'ЯТКА 

ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ 

ГОСТРИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ 

ТА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ 

В ОРГАНІЗОВАНИХ ДИТЯЧИХ КОЛЕКТИВАХ